Blog

Uncategorized#metooΔικαιώσεις γυναικών από Αγωγές για Δυσφήμιση
  • Ελληνικά
  • English
  • Δικαιώσεις γυναικών από Αγωγές για Δυσφήμιση

    Σε προηγούμενο άρθρο μας αναλύσαμε το ζήτημα καταχώρησης αγωγής για δυσφήμιση εναντίον θυμάτων που καταγγέλουν δημοσίως το πρόσωπο που τα παρενοχλεί ή και κακοποιεί. 

    Στο παρών, θα αναφερθούμε σε δύο αποφάσεις Δικαστηρίων στο εξωτερικό που δικαιώνουν γυναίκες θύματα παρενόχλησης ή και κακοποίησης σε τέτοιες υποθέσεις δυσφήμισης.

    Σημαντική Αγγλική Δικαστική Απόφαση

    Η ακόλουθη υπόθεση αφορά αγωγή που καταχωρήθηκε από άνδρα κατά της πρώην γυναίκας του για λίβελο.Συγκεκριμένα η γυναίκα του ισχυρίστηκε μέσω ανάρτησης της στο Facebook ότι ο πρώην σύζυγος της «προσπάθησε να την στραγγαλίσει» και ότι «ήταν επικίνδυνος και παρέβη διάταγμα μη παρενόχλησης».

    Το High Court της Αγγλίας αναφέρθηκε στο Λεξικό Oxford Dictionary για να διαπιστώσει ότι το ρήμα «να στραγγαλίσω» έχει μόνο δύο έννοιες:

    1. πρόκειται για πράξη δολοφονίας δια μέσω στραγγαλισμού ή για την
    2. επώδυνη συστολή του αυχένα.

    Ο προεδρεύων δικαστής του High Court αποφάσισε ότι η χρήση του ρήματος «προσπάθησε» στην ανάρτηση της σήμαινε ότι δεν αναφερόταν μόνο στην επώδυνη συστολή του αυχένα αλλά υπονοούσε ότι ο πρώην σύζυγος της αποπειράθηκε να τη σκοτώσει.

    Σύμφωνα με τον ίδιο Δικαστή ο πρώην σύζυγος δεν είχε την ιδιοσυγκρασία να σκοτώσει την πρώην γυναίκα του σύμφωνα με την κατάθεση στην αστυνομία.

    Ως αποτέλεσμα το Δικαστήριο αποφάσισε ότι η ανάρτηση της ήταν δυσφημιστική καθώς για ένα συνηθισμένο (εύλογο) αναγνώστη θα σήμαινε ότι ο πρώην άνδρας της προσπάθησε και απέτυχε να σκοτώσει την πρώην σύζυγο του.
    Έφεση

    Σε έφεση της πιο πάνω υπόθεσης το Εφετείο θεώρησε ότι το Πρωτόδικο Δικαστήριο ερμήνευσε και εφάρμοσε τους ορθούς κανόνες δικαίου όμως έκρινε ότι το πρωτόδικο δικαστήριο έσφαλε στην απόφαση του βασιζόμενο σε ορισμούς λεξικού. Αντιθέτως το Ανώτατο Δικαστήριο διαβεβαίωσε ότι η κατάλληλη προσέγγιση ήταν να διαπιστωθεί το νόημα μιας κατ’ισχυρισμό δυσφημιστικής δήλωσης σύμφωνα με το πως θα την κατανοούσε ένας συνήθης αναγνώστης. [1]

    Το Ανώτατο Δικαστήριο τόνισε ότι το πλαίσιο των λέξεων «είναι ένας παράγοντας ιδιάζουσας σημασίας» ιδιαίτερα με τις αναρτήσεις στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και αποφάσισε ότι:

    ο συνήθης αναγνώστης δεν θα ερμήνευε την ανάρτηση αυτή με τέτοιο κυριολεκτικό τρόπο. Αντιθέτως οι αναρτήσεις στο Facebook και τα tweets στο Τwitter είναι απλά μέσα, «στη φύση μιας συζήτησης παρά μιας προσεκτικά επιλεγμένης έκφρασης» όπου οι άνθρωποι σκρολάρουν (scroll down) γρήγορα χωρίς να σταματούν για να προβληματιστούν. Η αντίδραση ενός αναγνώστη είναι «ιμπρεσιονιστική και παροδική»

    Επομένως το Ανώτατο Δικαστήριο επέτρεψε την έφεση και αποφάσισε ότι :

    ένας συνήθης αναγνώστης της ανάρτησης θα ερμήνευε τέτοια ανάρτηση ως ότι ο πρώην σύζυγος της αιτήτριας πήρε την αιτήτρια από τον αυχένα / λαιμό και άσκησε δύναμη στον αυχένα της.

     

    Το Δικαστήριο επίσης κατέληξε ότι:

    ο πρώην σύζυγος στραγγάλισε τη γυναίκα του αρκετά ώστε να της αφήσει σημάδια τα οποία παρέμειναν στον λαιμό της για πάνω από δύο ώρες, παρέβη διάταγμα μη παρενόχλησης και είχε θέματα οπλοφορίας. Σε πολλούς οι πράξεις αυτές επαρκούν ώστε να θεωρηθεί ότι ο πρώην σύζυγος ήταν επικίνδυνος. Επομένως η αιτήτρια αιτιολογημένα προέβη σε αυτές τις δηλώσεις.[1]

    Γαλλία

    Στις 13 Οκτωβρίου 2017 η Sandra Muller έγραψε στο Twitter το ακόλουθο μήνυμα:

    «#κατήγγειλε και εσύ το γουρούνι σου!! Αφηγήσου και εσύ δίνοντας το όνομα και τις λεπτομέρειες κάποιου που σε παρενοχλεί σεξουαλικά τον οποίο γνώρισες στη δουλειά σου. Σας περιμένω».

     
    Η Sandra Muller περιέγραψε επίσης μέσω Twitter ότι ο Eric Brion τηλεοπτικό στέλεχος έκανε σεξουαλικά και άσεμνα σχόλια σε πάρτι.

    Μετά από την πιο πάνω ανάρτηση ήρθε αντιμέτωπη με αγωγή εναντίον της από το τηλεοπτικό στέλεχος για ηθική βλάβη όπου και καταδικάστηκε από το δικαστήριο να πληρώσει αποζημίωση 15.000 ευρώ. Η δημοσιογράφος καταδικάστηκε, επίσης, να πληρώσει στον πιο πάνω 5.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα, να αποσύρει το επίμαχο μήνυμα από το Twitter και να δημοσιεύσει ανακοινώσεις του δικαστηρίου στον λογαριασμό της και σε δύο σωματεία του Τύπου, όταν η απόφαση θα είναι τελεσίδικη.


    Ωστόσο το Εφετείο Παρισιού ανέτρεψε την απόφαση τονίζοντας ότι «ακόμα κι αν ο Éric Brion υπέφερε ως το πρώτο άτομο που καταδικάστηκε στο #BalanceTonPorc (=κατήγγειλε και εσύ το γουρούνι σου), πρέπει να αναγνωριστεί ότι η Sandra Muller ενήργησε με καλή πίστη.

    Δείτε σχετικό άρθρο εδώ.

     

    Website | + posts

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

    Back To Top

    Γνώρισε τα δικαιώματα σου ως προς την ίση μεταχείριση ανεξαρτήτως φύλου και για μια ζωή ελεύθερη από κάθε είδους βία

    Social