
Η Eπιστημόνισσα Δεδομένων #S01
Eίμαστε πολύ ενθουσιασμένες που είμαστε εδώ με την Δρ. Γεωργία Κουγιάλη, μια γυναίκα της χιλιετίας στην τεχνολογία η οποία αποφοίτησε Μαθηματικά από το University College London (UCL) και από το Imperial College of London με Διδακτορικό στην Επιστήμη Υπολογιστών. Η Γεωργία εργάζεται στον τομέα της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια.
Ας βουτήξουμε κατευθείαν! Μίλησε μας λίγο για την Γεωργία.
Είμαι επιστημόνισσα δεδομένων σε εταιρία τεχνολογίας λογισμικού με έδρα της το Λονδίνο. Ο ρόλος μου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη συνεργασία μου και επικοινωνία μου με πελάτες από από διάφορους κλάδους καιh παροχή σε αυτούς της δυνατότητας να χρησιμοποιούν τα ιστορικά τους δεδομένα, να βρίσκουν μοτίβα και να δημιουργούν μοντέλα/εφαρμογές για την πρόβλεψη μελλοντικών γεγονότων. Πριν να ενταχθώ στην παρούσα ομάδα της εταιρίας αυτή,ς εργαζόμουν ως ερευνήτρια στον τομέα της ενέργειας και της αυτοκινητοβιομηχανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πέραν της εργασίας μου αυτής καθαυτής ασχολούμαι με την κατάρτιση, την πρόσληψη προσωπικού και τις κοινωνικές εκδηλώσεις. Υποστηρίζω ενεργά εθελοντικές πρωτοβουλίες για την προώθηση ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση για τις μειονότητες και για άτομα από μη προνομιούχα περιβάλλοντα. Είμαι επίσης επικεφαλής μιας ομάδας πόρων εργαζομένων για άτομα με αναπηρία.
Το γεγονός ότι είμαι γυναίκα στον κλάδο της τεχνολογίας με κάνει να νιώθω ισχυρή
Πώς αισθάνεσαι που εργάζεσαι στον κλάδο της τεχνολογίας που δικαιολογημένα μπορεί να λεχθεί ότι είναι ανδροκρατούμενος ;
Το γεγονός ότι είμαι γυναίκα στον κλάδο της τεχνολογίας με κάνει να νιώθω ισχυρή. Η τεχνολογία σήμερα αποτελεί έναν ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα που επηρεάζει τη ζωή μας. Παραδείγματα αποτελούν οι καθημερινές ανέσεις όπως τα gadgets, οι συσκευές για την προώθηση της κοινωνικής επικοινωνίας και της τηλεργασίας, η οποία παρατηρούμε να εκτείνεται σε προηγμένο εξοπλισμό στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης για την αντιμετώπιση μακροχρόνιων ασθενειών.
Παρόμοια με άλλους κλάδους, η τεχνολογία αποτελούσε ανέκαθεν ένα κλάδο ο οποίος ήταν ανδροκρατούμενος. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη αν σκεφτούμε όλα τα στερεότυπα στα οποία είμαστε εκτεθειμένες, καθώς οι άνδρες χακάρουν συστήματα λογισμικού και παίζουν βιντεοπαιχνίδια. Εύχομαι να δω περισσότερες γυναίκες με υψηλά προσόντα να εισέρχονται και να ηγούνται του τομέα της τεχνολογίας.
Πως αισθάνεσαι ως γυναίκα στην εταιρία που εργάζεσαι;
Περιβάλλομαι από ένα πολύ υποστηρικτικό περιβάλλον το οποίο μου συμπεριφέρεται με σεβασμό. Υπάρχει μια εσωτερική ομάδα πόρων των εργαζομένων για την ενδυνάμωση γυναικών (καθώς και παρόμοια για κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα) με άνδρες και γυναίκες συμμετέχοντες. Πρέπει να παραδεχτώ ότι ιδιαίτερα στην σκηνή των νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups), οι εταιρείες ασχολούνται ενεργά με την βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ των φύλων και του έμφυλου μισθολογικού χάσματος. Αυτό συνδέεται με τις τεράστιες συνεχείς προσπάθειες των κοινωνικών οργανώσεων που υποστηρίζουν τις γυναίκες στον κλάδο της τεχνολογίας. Επίσης, λαμβάνουμε περισσότερες αιτήσεις απ’ ότι πριν λόγω της αύξησης της παρακολούθησης γυναικών φοιτητριών σε σπουδές επιστήμης.
‘Τόσο στον ακαδημαϊκό χώρο όσο και στη βιομηχανία, οι γυναίκες βρίσκονται συνεχώς στο μικροσκόπιο της απόδειξης των τεχνικών τους δεξιοτήτων για να καταστήσουν εμφανή τη θέση τους. Θυμάμαι περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι ειρωνεύονταν ότι έλαβα ένα βραβείο επειδή είμαι γυναίκα.’
Ποια νομίζεις ότι είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια που έχει να αντιμετωπίσει μια γυναίκα στον τομέα της τεχνολογίας; Όσο αφορά την επαγγελματική σου σταδιοδρομία ποιά ήταν αυτά (εάν υπήρχαν) που είχες να αντιμετωπίσεις;
Μιλώντας για τον ευρύτερο τομέα, θα έλεγα ότι οι γυναίκες στερούνται κυρίως προτύπων σε υψηλές/ηγετικές θέσεις. Πολύ λίγες διευθύνων συμβουλεύτριες ή διευθύντριες είναι γυναίκες και υπάρχει μια αποσύνδεση της διαδρομής από τον διευθυντικό ρόλο από τη διευθυντική θέση προς την κορυφή. Κατά συνέπεια, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων αποκλίνει άνισα για πολλές θέσεις. Με θλίβει να βλέπω γυναίκες να μην έχουν αυτοπεποίθηση να ζητήσουν αυτό που αξίζουν με βάση τις εργασιακές τους προσπάθειες. Εκτός αυτού,τόσο στον ακαδημαϊκό χώρο όσο και στη βιομηχανία, οι γυναίκες βρίσκονται συνεχώς στο μικροσκόπιο της απόδειξης των τεχνικών τους δεξιοτήτων για να καταστήσουν εμφανή τη θέση τους. Θυμάμαι περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι ειρωνεύονταν ότι έλαβα ένα βραβείο επειδή είμαι γυναίκα. Αυτό μας φέρνει σε ένα άλλο κοινωνικό προβληματισμό, στο ότι λαμβάνουμε τέτοια συμπεριφορά ως φυσιολογικές.
Από την εμπειρία /το περιβάλλον σου πιστεύεις ότι μια γυναίκα μπορεί να εξισορροπήσει την επαγγελματική και προσωπική της ζωή χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την καριέρα της και θα μπορούσατε να πείτε ότι αυτό ισχύει και για τους άνδρες που έχουν την ίδια θέση εργασίας;
Η φύση της εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας θεωρώ ότι ευνοεί καλές συνθήκες για μια ισορροπημένη επαγγελματική και προσωπική ζωής. Έννοιες όπως η τηλεργασία, το ευέλικτο ωράριο εργασίας, η άδεια πατρότητας/μητρότητας (όπου ισχύει) , οι κοινωνικές εκδηλώσεις υποστηρίζουν έναν καλό τρόπο ζωής. Επίσης, θέλω να πιστεύω ότι ο υπερβολικός φόρτος εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας είναι κοινώς αποδεκτό ότι οδηγεί σε επιβάρυνση και αναποτελεσματικότητα και πρέπει να αποφεύγεται. Για έναν νέο επαγγελματία χωρίς οικογένεια, θα έλεγα ότι είναι η ίδια κατάσταση για έναν άνδρα συνάδελφο σε παρόμοιο στάδιο ζωής.
Από τις γνώσεις σου μεγαλώνοντας και φοιτώντας σε σχολείο στην Κύπρο, πιστεύετε ότι η επιδίωξη καριέρας/σπουδών στην επιστήμη, τεχνολογία, μηχανολογία και μαθηματικά προωθήθηκε εξίσου για τα κορίτσια και τα αγόρια; αν όχι, τι πιστεύετε ότι θα μπορούσε να βελτιωθεί;
Μεγαλώνοντας στην Κύπρο, προσωπικά αισθάνομαι ότι είχα τη σωστή υποστήριξη για να ακολουθήσω σπουδές στον τομέα αυτό. Το εκπαιδευτικό σύστημα έδωσε δίκαια τη δυνατότητα σε αγόρια και κορίτσια να σπουδάσουν θετικές επιστήμες, ωστόσο αυτό δεν αντικατοπτρίζει τα στερεότυπα της κοινωνίας σας σύνολο. Οι θέσεις μηχανικών κυριαρχούνται κυρίως από άνδρες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προωθούν τους άνδρες σε ρόλους που σχετίζονται με την επιστήμη των υπολογιστών. Πιστεύω ακράδαντα ότι η αλλαγή έρχεται μέσω της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στην περίπτωσή μας πρέπει να αλλάξουμε την αντίληψη της κοινωνίας σε επαγγελματικό επίπεδο. Προγράμματα στις επιχειρήσεις για την προώθηση της διαφορετικότητας και την υποστήριξη των μειονοτήτων στο εργασιακό περιβάλλον θα ήταν μια καλή αρχή.
Πιστεύεις ότι όλες οι γυναίκες, ανεξάρτητα από το υπόβαθρό τους (κοινωνικό, εθνικό) εκπροσωπούνται στον κλάδο της τεχνολογίας ή παρατηρείται ένα χάσμα διαφορετικότητας;
Οι ηγέτες της τεχνολογίας αναγνωρίζουν τη σημασία της ανάπτυξης ‘κουλτούρας χωρίς αποκλεισμούς’ στον πυρήνα τους. Δυστυχώς, οι φυλετικές μειονότητες εξακολουθούν να αποτελούν το χαμηλό ποσοστό εργαζομένων. Οι ακραίες γεωγραφικές συγκεντρώσεις των εταιρειών τεχνολογίας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, περιορίζουν την ικανότητα των βιομηχανιών να συνδέονται με, να προσλαμβάνουν ταλέντα από μια ευρύτερη δεξαμενή. Εστιάζοντας στις νεοφυείς επιχειρήσεις, από τα πρώτα στάδια λειτουργίας τους υπάρχει χώρος για την εφαρμογή σαφών στόχων εκπροσώπησης της ποικιλομορφίας, ισότητας και ένταξης (DEI), καθώς και μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για την επίτευξη αυτών. Επιπλέον, είναι σημαντική η επένδυση στην αναζήτηση ταλέντων σε διαφορετικές χώρες και εκπαιδευτικά υπόβαθρα. Τέλος, η διατήρηση των εργαζομένων σε υγιή και υποστηρικτικά εργασιακά περιβάλλοντα με πρόσβαση σε προγράμματα ευεξίας, καθοδήγησης, ομάδες εργαζομένων και άλλα προγράμματα αποτελεί ένα θετικό βήμα. Υπάρχει ευκαιρία για ποικιλομορφία στην τεχνολογία και την πολιτική και πρέπει όλοι να δεσμευτούμε για να φτάσουμε εκεί.
Μην φοβάσαι να εισέλθεις σ' έναν κόσμο που εξακολουθεί να είναι ανισόρροπος ως προς το φύλο με όλα τα προαναφερθέντα εμπόδια... Δεν χρειάζεται να αποδείξεις την αξία σου σε κανέναν, αλλά μόνο να βελτιώνεσαι και να προχωράς μπροστά για τον εαυτό σου. Ενώ το κάνεις αυτό να υπερασπίζεσαι οποιαδήποτε/ οποιονδήποτε όταν παρατηρείς ότι ορισμένες συμπεριφορές δεν πρέπει να γίνονται και δεν είναι αποδεκτές.
Ποια συμβουλή θα δίνατε σε μια γυναίκα που σκέφτεται να ασχοληθεί επαγγελματικά με την τεχνολογία;
Θα ενθάρρυνα κάθε γυναίκα να αναζητήσει μια πορεία / καριέρα στον τομέα της τεχνολογίας. Είναι ένας συναρπαστικός χώρος με σημαντικό αντίκτυπο στον πραγματικό κόσμο. Μη φοβάσαι να εισέλθεις σ’ έναν κόσμο που εξακολουθεί να είναι ανισόρροπος ως προς το φύλο με όλα τα προαναφερθέντα εμπόδια. Να επικεντρωθείς στη μάθηση και την προσωπική σου καλλιέργεια. Δεν χρειάζεται να αποδείξεις την αξία σουσε κανέναν, αλλά μόνο να βελτιώνεσαι και να προχωράς μπροστά για τον εαυτό σου. Ενώ το κάνεις αυτό, οπωσδήποτε να σηκώνεις το ανάστημά σου/ να υπερασπίζεσαι οποιαδήποτε/οποιονδήποτε όταν παρατηρείς ότι ορισμένες συμπεριφορές δεν πρέπει να γίνονται και δεν είναι αποδεκτές.
-
For the Womenhttps://forthewomen.com.cy/author/admin/
-
For the Womenhttps://forthewomen.com.cy/author/admin/
-
For the Womenhttps://forthewomen.com.cy/author/admin/
-
For the Womenhttps://forthewomen.com.cy/author/admin/
Αφήστε μια απάντηση