Blog

Ιστορίες From Women For the WomenΗ εφευρέτρια Μάρθα Χαλίλ #S09
 • Ελληνικά
 • English
 • Η εφευρέτρια Μάρθα Χαλίλ #S09

  Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικών Ερευνών και Κλαδικών Μελετών του Ομίλου ΙCAP CRIF, για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα, το ποσοστό διείσδυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ανήλθε στο 25,8% το 2021.

  Πριν μερικές εβδομάδες, ένα Σαββατοκυρίακο παρακολουθώντας το ελληνικό Dragons’ Den, μια τηλεοπτική εκπομπή όπου επιχειρηματίες παρουσιάζουν επιχειρηματικές ιδέες σε επενδυτές-αγγέλους αναζητώντας επενδύσεις κεφαλαίου στις επιχειρήσεις τους, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε την εφεύρεση της νεαρής Μάρθας Χαλίλ η οποία όχι μόνο μας ενέπνευσε αλλά μας ενθουσίασε με την αμεσότητά της και την εφευρετικότητά της. 

  Ορισμένοι διάσημοι επιχειρηματίες ξεκινούν από το πανεπιστήμιο- για άλλους, η έναρξη της δικής τους επιχείρησης είναι κάτι που αρχίζουν να σκέφτονται μόνο όταν έχουν ήδη εδραιωθεί σε μια άλλη καριέρα. Οι δεξιότητες για την επιχειρηματικότητα, όπως η φαντασία, η γενναιότητα και η πρωτοβουλία, όπως θα διαβάσετε πιο κάτω, δεν περιορίζονται σε άτομα κάποιας συγκεκριμένης ηλικίας, και η Mάρθα Χαλίλ αποτελεί ένα τρανό παράδειγμα του γεγονότος αυτού. 

  Από το δημοτικό με έστελνε η μαμά μου να παίρνω ψώνια και πάντα κατέληγα να αγοράζω πολλές πλαστικές σακούλες που δεν ήταν βολικές όχι μόνο για τα χέρια μου αλλά και ήταν και επιβλαβείς στο περιβάλλον...

  Μάρθα μπορείς να μας διηγηθείς λίγο πως εμπνεύστηκες την ιδέα για τη δημιουργία της τσάντας διπλής ζώνης;

  Από το δημοτικό με έστελνε η μαμά μου να παίρνω ψώνια και πάντα κατέληγα να αγοράζω πολλές πλαστικές σακούλες που δεν ήταν βολικές όχι μόνο για τα χέρια μου αλλά και ήταν και επιβλαβείς στο περιβάλλον. Οπότε χρειάστηκα κάτι που δεν θα ξέχναγα/ άφηνα ενώ πήγαινα σουπερμάρκετ όπως θα έκανα και με μια απλή τσάντα αφού δεν συμφέρει να κουβαλάω μια άδεια τσάντα μαζί μου . Έτσι οδηγήθηκα στην ιδέα της τσάντας αλλά και ταυτοχρόνως ζώνης για να έχω ελεύθερα τα χέρια μου. Επίσης έπρεπε να είναι μεγάλης χωρητικότητάς και ανθεκτική για να αντέξει το βάρος των προϊόντων.

  Μπορείς να εξηγήσεις σε αυτούς που ενδεχομένως δεν γνωρίζουν ποια είναι η χρήση της εφεύρεσης της τσάντας διπλής ζώνης;

  Η τσάντα/ζώνη είναι αρκετά μεγάλη σε χωρητικότητας οπότε θα μπορούσε να βοηθήσει και στα ταξίδια ,ψώνια ,αεροδρόμιο, σχολείο κλπ. Θα μπορούσαν άνετα πχ  οι ποδηλάτες να έχουν μαζί τους μια τσάντα  ανάγκης και να μην την κουβαλάνε  όλη μέρα στους ώμους τους. Άλλοι θα μπορούσαν να την φορέσουν ως μια στιλάτη επιλογή για βόλτα, άρα και αξεσουάρ /ζώνη. Είναι ακόμη αρκετά εύκολη στην χρήση αφού με μια κίνηση του χεριού μετατρέπεται από τσάντα σε ζώνη και το αντίστροφο! Τόσο απλά!

  Ποια είναι η σχέση σου με το σχέδιο;

  Από πολύ μικρή ηλικία ασχολούμαι με την τέχνη σε πολλές μορφές, όπως είναι και το σχέδιο αλλά και τα ακρυλικά χρώματα. Ακόμη έπαιζα αρμόνιο και πήγαινα χορωδία. Οπότε έχω εξελίξει το θέμα και είναι ένα από τα χόμπι μου πλέον.

  ...έψαξα στην αγορά διαφορά υφάσματα μέχρι να βρω το κατάλληλο για την συγκεκριμένη αναδίπλωση. Αργότερα παρουσίασα την ιδέα μου στην τηλεόραση που βοήθησε στο να μου δώσει μια αρχή στην επιχείρηση και πλέον θα πουλιέται ως ένα ακόμη προϊόν στην αγορά, από εκεί που ήταν η ιδέα ενός κοριτσιού έκτης δημοτικού!

  Ποια βήματα έλαβες για την υλοποίηση της ιδέας σου σε προϊόν;

  Αρχικά, με την βοήθεια της μαμάς μου στο ράψιμο και την οικονομική από τον μπαμπά μου,έψαξα στην αγορά διαφορά υφάσματα μέχρι να βρω το κατάλληλο για την συγκεκριμένη αναδίπλωση. Αργότερα παρουσίασα την ιδέα μου στην τηλεόραση που βοήθησε στο να μου δώσει μια αρχή στην επιχείρηση και πλέον θα πωλείται ως ένα ακόμη προϊόν στην αγορά, από εκεί που ήταν η ιδέα ενός κοριτσιού έκτης δημοτικού!

  η οικογένεια μου με ώθησε στο να πάω στο dragons den και να έχω την αυτοπεποίθηση που είχα και έχω μέχρι και σήμερα...

  Πώς επηρέασε το σχολείο στην υλοποίηση της ιδέας αυτής (εάν επηρέασε καθόλου);

  Οι καθηγητές μου με στηρίζαν ,οι περισσότεροι τουλάχιστον , και μου έδωσαν την άδεια να κάνουμε και κάποια γυρίσματα στο χώρο του λυκείου μου κιόλας. Οι καθηγητές του γυμνασίου με συγχαρούν μέχρι και σήμερα και με βοηθανε στο να αγνοώ τα αρνητικά σχόλια από τότε . Αλλά με βοήθησε πάρα πολύ το δημοτικό μου που με σύστησε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) . Από αυτό άρχισαν όλα!

  Πώς μπορούν τα σχολεία να συμβάλουν στην προώθηση της επιχειρηματικότητας / τι πιστεύεις ότι θα βοηθούσε για την ένταξη των μαθητών/μαθητριών στον κόσμο του επιχειρείν ;

  Θα μπορούσαν να υπάρχουν μαθήματα επιχειρηματικότητας για να καταλάβουν από μικρή ηλικία τα παιδιά πως δουλεύει το εμπόριο. Όπως και να τους πηγαίνουν σε εκπαιδευτικές εκδρομές για να τους ανοίξουν λίγο τους ορίζοντες.

  Θα θέλαμε να μοιραστείς μαζί μας τι σε οδήγησε στο να επιλέξεις την επωνυμία Mar.

  Αποφάσισα να ονομάσω την επιχείρηση μου MaR από το όνομα της αδερφή μου και με μια πεταλούδα γιατί τις λατρεύω αφού συμβολίζουν την ελευθερία!! Λόγω της αναπηρίας της αδερφής μου, στο μέλλον θα είμαι εγώ υπεύθυνη για εκείνη και με την επιχείρηση αυτή θα μπορώ να την υποστηρίζω οικονομικά.

  Ποια η σημασία του να έχεις ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, στην περίπτωση σου την οικογένεια σου, στην υλοποίηση της ιδέας σου αυτής;

  Γενικώς η οικογένεια μου έπαιξε ένα καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις που παίρναμε αφού εκείνοι με ώθησαν στο να πάω στο dragons den και να έχω την αυτοπεποίθηση που είχα και έχω μέχρι και σήμερα. Από το δημοτικό μου έδιναν κίνητρο και με υποστήριζαν σε ότι κάνω σωστό! Ο ρόλος της οικογένειας στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού είναι τεράστια σημαντικός!

  Ποια βήματα έλαβες για την υλοποίηση της ιδέας σου σε προϊόν;

  Αρχικά, με την βοήθεια της μαμάς μου στο ράψιμο και την οικονομική από τον μπαμπά μου,έψαξα στην αγορά διαφορά υφάσματα μέχρι να βρω το κατάλληλο για την συγκεκριμένη αναδίπλωση. Αργότερα παρουσίασα την ιδέα μου στην τηλεόραση που βοήθησε στο να μου δώσει μια αρχή στην επιχείρηση και πλέον θα πουλιέται ως ένα ακόμη προϊόν στην αγορά, από εκεί που ήταν η ιδέα ενός κοριτσιού έκτης δημοτικού!

  ...ο κόσμος είναι ακόμα γεμάτος με στερεότυπα και προκαταλήψεις.

  Ήρθες ποτέ αντιμέτωπη με οποιαδήποτε στερεότυπα συζητώντας τα όνειρα σου και την ιδέα σου για τη δημιουργεία του Mar;

  Φυσικά ο κόσμος είναι ακόμα γεμάτος με στερεότυπα και προκαταλήψεις. Αυτό όμως δεν θα με επηρεάσει με κανέναν τρόπο αφού έχω μάθει από μικρή πώς να ξεπερνάω ρατσιστικά σχόλια και για την αιγυπτιακή καταγωγή μου και για την ηλικία μου αλλά και σεξιστικά σχόλια λόγω του ότι είμαι γυναίκα/ κορίτσι.

  Θα θέλαμε να μας ταξιδέψεις πίσω στη μέρα που αποφάσισες να δηλώσεις συμμετοχή για το Dragons Den και τους λόγους που σε ώθησαν να δηλώσεις συμμετοχή

  Αφορμή για τη συμμετοχή μου στο Dragons Den, στάθηκε η δημοσιογράφος από την παραγωγή που με εντόπισε στην περσινή μου βράβευση το 2022 όταν μου παρέδωσε το βιομηχανικό μου σχέδιο ο υπουργός ανάπτυξης και επενδύσεων της Ελλάδας (Άδωνις Γεωργιάδης). Συγκεκριμένα η κα. Νατάσα Λιαπάκη μου έκανε μια πρόταση να συμμετάσχω στο dragons den αφού είχα αναφέρει σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) ότι θα ήθελα να γίνω επιχειρηματίας όταν μεγαλώσω.

  Πώς ήταν η εμπειρία της συμμετοχής σου;

  Η συμμετοχή μου στην εκπομπή σίγουρα είναι μια αξέχαστη εμπειρία και πολύ καθοριστική για την πορεία μου αλλά αυτό δεν πάει να πει ότι επαναπαύομαι oύτε ότι έχω έπαρση! Μένουμε ταπεινοί και συνεχίζουμε ακάθεκτοι!!!

  Μπορείς να μας περιγράψεις τα πρώτα συναισθήματα σου όταν σου έκαναν προσφορά και ο Πώλ και Λέων να επενδύσουν στο εγχείρημά σου;

  Όταν είδα τις προσφορές ειχα ενθουσιαστεί αφού αρχικά ευχαρίστησα τον Θεό που με έφτασε μέχρι αυτή την ώρα και με βοήθησε τόσο πολύ!! Μετά δεν είχα συνειδητοποιήσει ακόμη το πως αυτές οι προσφορές θα μπορούσαν να μου αλλάξουν το μέλλον μου και ήμουν ακόμη σε σοκ ,βέβαια κρατούσα την χαρά μου για να δω μέχρι πόσο θα μπορούσαν να πέσουν τα ποσοστά😂αλλα ήμουν τρελά χαρούμενη.

  Πώς η συμμετοχή του Πώλ θα οδηγήσει την επιχείρηση σου στο επόμενο στάδιο;

  Σίγουρα θα παίξει ένα μεγάλο ρόλο ο Πωλ στα επόμενα βήματα μου αφού θα μου κάνει το mentoring και θα με βοηθήσει οικονομικά λόγω της συμμετοχής μου στο Dragons den. 

  ...Αισθάνομαι τέλεια που είμαι η νεότερη επιχειρηματίας που πέρασε από το dragons den και κατάφερε να περάσει με επιτυχία!!θαρραλέα που στάθηκα μπροστά σε 5 μεγαλοεπιχειρηματίες και δεν αγχώθηκα.

  Πώς αισθάνεσαι που είσαι η νεότερη επιχειρηματίας που έλαβε συμμετοχή στο ελληνικό Dragons;

  Αισθάνομαι τέλεια που είμαι η νεότερη επιχειρηματίας που πέρασε από το dragons den και κατάφερε να περάσει με επιτυχία!!θαρραλέα που στάθηκα μπροστά σε 5 μεγαλοεπιχειρηματίες και δεν αγχώθηκα. Και ευχαριστημένη που έκανα τους γονείς μου και την αδερφή μου περήφανους για εμένα.

  Τι είδους όραμα έχεις τόσο για το Mar και γενικότερα για τον εαυτό σου; 

  Σίγουρα η τσάντα-ζώνη δεν θα είναι το μόνο προϊόν που θα πωλείται από τη Mar. Θα πάω στο εξωτερικό που ενδιαφέρονται ακόμη περισσότερο για την ανακύκλωση και θα αντιπροσωπεύω μια ελληνική επιχείριση. Εγώ θα σπουδάσω ανεξαρτήτως της επιτυχίας που θα έχει η επιχείρηση. 

  Τι θα συμβούλευες τα νεαρά παιδιά που έχουν όνειρα και ιδέες για την δημιουργία οποιουδήποτε προϊόντος ή απόδοσης λύσης σε οποιοδήποτε πρακτικό θέμα;

  Εφόσον ένας έφηβος/ έφηβη πιστεύει πως έχει μια ωραία ιδέα που θα μπορούσε να είναι πατέντα και να υλοποιηθεί γιατί όχι να το κατοχυρώσει και να το παρουσιάσει σε επιχειρηματίες ή να πάει σε μια εκπομπή σαν το Dragons den και να δοκιμαστεί.  Ούτως ή άλλως δεν έχει να χάσει κάτι. Οπότε πρέπει να μην σταματάμε να ονειρευόμαστε και να προσπαθούμε για το μέλλον μας!!

  Υ.Σ. Το παρόν δημοσιεύτηκε με τη συγκατάθεση των γονέων της Μάρθας.

  Website | + posts

  Αφήστε μια απάντηση

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

  Back To Top

  Γνώρισε τα δικαιώματα σου ως προς την ίση μεταχείριση ανεξαρτήτως φύλου και για μια ζωή ελεύθερη από κάθε είδους βία

  Social