Blog

Uncategorized#metooΤι μπορούμε να μάθουμε από τις Στρατηγικές Μηνύσεις Δυσφήμισης;
  • Ελληνικά
  • English
  • Τι μπορούμε να μάθουμε από τις Στρατηγικές Μηνύσεις Δυσφήμισης;

    Το παρόν άρθρο επιχειρεί να αναλύσει και να προβληματίσει σχετικά με το ζήτημα της καταχώρησης αγωγής για δυσφήμιση από πρόσωπα που κατηγορούνται δημοσίως ότι έχουν διαπράξει αδικήματα σεξουαλικής παρενόχλησης, βίας, κακοποίησης.

    Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης γυναικών από δημόσια πρόσωπα στον καλλιτεχνικό, πολιτικό, δημοσιογραφικό κόσμο στην Κύπρο και Ελλάδα. Οι εξελίξεις αυτές δεν μας εκπλήσσουν βέβαια έχοντας κατά νου τα πιο κάτω:

    • σύμφωνα με την πληρέστερη στα χρονικά Ευρωπαϊκή ανασκόπηση για τη βία κατά της γυναίκας του 2014, μία στις πέντε γυναίκες έχει υποστεί σωματική και/ή σεξουαλική βία από νυν ή τέως σύντροφο, και μία στις 10 γυναίκες δηλώνει ότι βίωσε κάποια μορφή σεξουαλικής βίας από ενήλικα πριν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας της.
    • μόλις 14 % των γυναικών κατήγγειλαν στην αστυνομία το πιο σοβαρό περιστατικό βίας από στενό σύντροφο, ενώ 13 % κατήγγειλαν στην αστυνομία το πιο σοβαρό περιστατικό βίας από μη σύντροφο.[1]
    • πάνω από το ένα στα τέσσερα θύματα σεξουαλικής επίθεσης, από σύντροφο ή μη σύντροφο, δεν επικοινώνησαν με την αστυνομία ή με οποιαδήποτε άλλη οργάνωση μετά από το πιο σοβαρό περιστατικό επειδή διακατέχονταν από αισθήματα ντροπής ή αμηχανίας. Στην Κύπρο το 47 % του πληθυσμού δηλώνει ότι μάλλον δεν εμπιστεύεται την αστυνομία.[2]

    Σύμφωνα επίσης με πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ): τα κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης και εκφοβισμού σε μεγάλο βαθμό δεν καταγγέλλονται στις αρχές, λόγω:

    • της συνεχιζόμενης χαμηλής κοινωνικής ευαισθητοποίησης για το θέμα∙

    • της ανεπάρκειας διαύλων υποστήριξης των θυμάτων∙

    • του γεγονότος ότι θεωρείται λεπτό ζήτημα από την κοινωνία, μολονότι υπάρχουν επίσημες διαδικασίες για την αντιμετώπισή του στον χώρο εργασίας και σε άλλους χώρους.[3]

    Με βάση και τα πιο πάνω, δεν πρέπει να διερωτάται κανείς το I λόγο για τον οποίο πολλές γυναίκες αλλά και άνδρες επιλέγουν τα μέσα ενημέρωσης για να δημοσιοποιήσουν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, βίας ή ακόμη και βιασμού.

    #Metoo

    Το κίνημα #Metoo ξεκίνησε το 2006 από την Tarana Burke με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με γυναίκες οι οποίες έχουν υποστεί κακοποίηση.


    Στη συνέχεια το κίνημα αυτό ξέσπασε σαν φωτιά τον Οκτώβριο του 2017 όταν η Alyssa Milano έγραψε στο twitter:

    «Eάν έχεις παρενοχληθεί σεξουαλικά ή κακοποιηθεί γράψε ‘και εγώ’ ως απάντηση στο tweet αυτό».[4]

    Την επόμενη ημέρα έγιναν 609,000 αναρτήσεις με αυτό το hashtag,” και σε διάστημα ενός έτους το hashtag αυτό εμφανίστηκε σε περίπου 14 εκατομμύρια tweets.

    She said, He sued

    Λόγω της αυξανόμενης τάσης δημοσιοποίησης των πιο πάνω περιστατικών στα μέσα ενημέρωσης παρατηρούμε μια άλλη εξέλιξη. Το πρόσωπο που κατηγορείται καταχωρεί αγωγή για δυσφήμιση κατά του προσώπου που τον κατηγορεί για να προστατεύσει την φήμη του. (Δείτε τα άρθρα μας για τη δυσφήμηση εδώ και για τη δικαίωση γυναικών εδώ).

    Αυτό παρατηρείται κυρίως όταν η ισχυριζόμενη κακοποίηση, παρενόχληση ή άλλως πως, διαπράχθηκε από δημόσιο πρόσωπο.

    Αγωγές δυσφήμισης οι οποίες καταχωρούνται μετά τον δημοσιευμένο ισχυρισμό σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης ή άλλως πως, αποτελεί μια εκ των πρακτικών σίγασης των θυμάτων. H πιθανότητα τέτοιων αντίποινων αποθαρρύνει και πάλι το θύμα από του να καταγγείλει την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη.


    Στην Αμερική, λόγω του φαινόμενου δημοσιοποίησης στα μέσα ενημέρωσης καταγγελιών και λόγω των επακόλουθων αγωγών δυσφήμισης που καταχωρούνται, θεσπίστηκε νομοθεσία σχετικά με τις Στρατηγικές μηνύσεις/αγωγές που είναι κατά της συμμετοχής του κοινού (Strategic Lawsuit Against Public Participation -SLAPP) όπως θα αναφέρουμε πιο κάτω.

    Strategic Lawsuit Against Public Participation (=SLAPP)

    Ο όρος Strategic Lawsuit Against Public Participation (στρατηγικές μηνύσεις κατά της δημόσιας συμμετοχής) δημιουργήθηκε από την Καθηγήτρια Penelope Canan, και τον Καθηγητή George W. King κατά το 1980. Ο ορισμός αυτός περιεγράφηκε ποικιλοτρόπως στη βιβλιογραφία ως:

    • η αγωγή χωρίς νόμιμη βάση που σχεδιάζεται εξ αρχής για να εκφοβίσει και ταλαιπωρήσει τους επικριτές πολιτικής ώστε να οδηγούνται σε σιωπή

    • η έναρξη δικαστικής διαμάχης που έχει ως βασική συνέπεια τη φίμωση των δηλώσεων που γίνονται στη δημόσια σφαίρα από το πρόσωπο εναντίον του οποίου καταχωρείται η αγωγή,

    • όταν οι προσβαλλόμενες παραστάσεις έχουν να κάνουν με ένα ζήτημα κοινωνικής σημασίας. [5]
    Οι στρατηγικές μηνύσεις κατά της δημόσιας συμμετοχής αποτελούν μια ειδική μορφή παρενόχλησης, η οποία χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο κατά των δημοσιογράφων και άλλων φορέων που συμμετέχουν στην προστασία του δημόσιου συμφέροντος.
    Πρόκειται για αβάσιμες ή υπερβολικές μηνύσεις που καταχωρούνται από κρατικά όργανα, εμπορικές επιχειρήσεις ή ισχυρά πρόσωπα κατά των ασθενέστερων μερών, τα οποία ασκούν κριτική ή κοινοποιούν μηνύματα που είναι δυσάρεστα για τους κατ’ισχυρισμό δράστες, και αφορούν θέματα δημοσίου συμφέροντος.

    Σκοπός τους είναι η λογοκρισία, ο εκφοβισμός και η φίμωση των επικριτών, επιβαρύνοντάς τους με το κόστος της υπεράσπισης ενώπιον της δικαιοσύνης.[6]

    Επιφανειακά, μπορεί να φαίνεται ότι αυτός που καταχωρεί αγωγή για δυσφήμιση επιδιώκει να λάβει υλική και/ή ηθική αποζημίωση αλλά στην πραγματικότητα ο στόχος δεν είναι να κερδίσει την υπόθεση,  αλλά να εξουθενώσει το πρόσωπο που μίλησε δημόσια και να υποβάλλει τέτοιο πρόσωπο, και άλλα, σε συνεχή διαδικασία αυτολογοκρισίας.

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Αυστραλία έχουν θεσπιστεί νομοθεσίες κατά των στρατηγικών μηνύσεων κατά της δημόσιας συμμετοχής οι οποίες εξελίχθηκαν κυρίως με βάση το περιβαλλοντικό δίκαιο και τη δημοσιοποίηση οργανώσεων των παρατηρούμενων παρανομιών κατά του περιβάλλοντος.

    Στην Ευρώπη τέτοια ένδικα μέσα δεν βρίσκουμε να αναγνωρίζονται. Σύμφωνα με ακαδημαϊκούς η διαφορά αυτή έγκειται στην διαφορετική προσέγγιση του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης στα συνταγματικά συστήματα των χωρών.

    Ενώ η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης προστατεύεται ως απόλυτο δικαίωμα από την Πρώτη Τροποποίηση του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών, σε συστήματα κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπεται η υποχρεωτική εξισορρόπηση μεταξύ του θεμελιώδους αυτού δικαιώματος και άλλων όπως το δικαίωμα στη φήμη.

    Aμερική

    Η πρώτη υπόθεση που αναγνώρισε τη στοχοποίηση που αντιμετωπίζουν οι επιζώντες κακοποίησης ,λόγω των μηνύσεων που καταχωρούνται εναντίον τους, ήταν στην Καλιφόρνια το 2004.  Συγκεκριμένα ένα Δίκτυο Επιζώντων Κακοποίησης από Ιερείς, ενημέρωσε το κοινό μεταξύ άλλων διαδικτυακά, ότι ένας Ιερέας κατηγορείτο για παιδική κακοποίηση σε υπόθεση που καταχωρήθηκε στο Λος Άντζελες.

    Η υπόθεση που καταχωρήθηκε εναντίον του Δικτύου αυτού για δυσφήμιση απορρίφθηκε καθότι δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία ώστε να αντικρούσουν τις δηλώσεις του Δίκτυου. Με λίγα λόγια οι δηλώσεις  ενημέρωναν το κοινό ότι εκκρεμούσε αγωγή εναντίον του πιο πάνω Ιερέα.

    Στο Τέξας το 2016, υποψήφιος στο Κογκρέσο καταχώρησε αγωγή για δυσφήμιση εναντίον γυναίκας η οποία τον κατηγόρησε για σεξουαλική παρενόχληση. Η γυναίκα κατάφερε να οδηγήσει την υπόθεση σε απόρριψη και τα έξοδα να επιδικαστούν υπέρ της βασιζόμενη σε anti-SLAPP νομοθεσία.

    Καναδάς

    Η νομοθεσία κατά των Στρατηγικών Μηνύσεων κατά της Δημόσιας Συμμετοχής υιοθετήθηκε περίπου το 2015 στο Οντάριο του Καναδά με την θέσπιση νομοθεσίας Προστασίας της Συμμετοχής του Κοινού και με την εισαγωγή νέων προνοιών στον περί Δικαστηρίων Νόμο του Καναδά.

    Σύμφωνα με τον περί Δικαστηρίων Νόμο στον Καναδά:

    • το πρόσωπο εναντίον του οποίου καταχωρήθηκε η αγωγή για δυσφήμιση (στην περίπτωση μας ένα θύμα παρενόχλησης ή και βίας») μπορεί σε οποιονδήποτε χρόνο μετά την καταχώρηση της αγωγής να καταχωρήσει αίτηση για τερματισμό /διαγραφή της αγωγής∙

    • για την απόρριψη της αγωγής το πιο πάνω θύμα πρέπει να ικανοποιήσει το δικαστήριο ότι η διαδικασία προκύπτει από μια δήλωση/έκφραση που έγινε από αυτό (για παράδειγμα ο «Χ» με παρενόχλησε σεξουαλικά, μου επιτέθηκε άσεμνα, με παρακολουθούσε») και η δήλωση αυτή να αφορά ζήτημα δημοσίου συμφέροντος∙ [7]

    • τότε το πρόσωπο που καταχώρησε την αγωγή για δυσφήμιση (φερόμενος δράστης») έχει το βάρος να αποδείξει στο δικαστήριο ότι:

    α)  η διαδικασία για δυσφήμιση που άρχισε έχει ουσιώδη βάση∙

    β) το θύμα δεν έχει υπεράσπιση στη διαδικασία∙

    γ) η ενδεχόμενη ζημιά ή η ζημιά που ήδη υπέστη ο φερόμενος δράστης λόγω της δήλωσης του εναγόμενου είναι αρκετά σοβαρή ώστε το δημόσιο συμφέρον για να επιτραπεί η συνέχιση της διαδικασίας στο δικαστήριο για δυσφήμιση να υπερισχύει του δημόσιου συμφέροντος για την προστασία της δήλωσης του θύματος.

    Ευρώπη

    Μέχρι το 2020 κανένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είχε θεσπίσει κανονισμούς ή νομοθεσία που να προστατεύουν έναντι των Στρατηγικών Μηνύσεων κατά της Δημόσιας Συμμετοχής. [8]

    Σίγουρα το δικαίωμα στη φήμη το οποίο προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Άρθρο 8) είναι σημαντικό όταν δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί εναντίον προσώπου για σεξουαλική παρενόχληση, κακοποίηση ή και βία. Ωστόσο σε περίπτωση που οι καταγγελίες τέτοιων αδικημάτων αποδειχθούν, τότε δεν μπορεί εύλογα να βασιστεί κάποιος στην απώλεια της φήμης του η οποία είναι προβλέψιμη για λόγους όπως η διάπραξη ποινικού αδικήματος.

    Το ερώτημα όμως που παραμένει είναι πώς προστατεύονται τα θύματα /επιζώντες κακοποίησης τα οποία βρήκαν επιτέλους τη φωνή τους δια μέσω των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης εφόσον παρατηρούμε ότι ακόμα και η καταγγελία στην αστυνομία γίνεται με δυσκολία και κάποτε χωρίς αποτέλεσμα ή και καθόλου;

    Ο Ευρωπαϊκός Συνασπισμός Μη κυβερνητικών Οργανώσεων συνέταξε μια πρόταση για τη θέσπιση Ευρωπαϊκής νομοθεσία κατά των Στρατηγικών Μηνύσεων κατά της Δημόσιας Συμμετοχής η οποία θα διασφαλίζει ότι τέτοιες στρατηγικές μηνύσεις θα απορρίπτονταν σε πρώιμο στάδιο της διαδικασίας, τα έξοδα της στρατηγικής μήνυσης θα βαρύνουν αυτούς που καταχωρούν τέτοια αγωγή, και οι στόχοι των στρατηγικών μηνύσεων θα έχουν τα μέσα και τη στήριξη να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.[9]


    Οι Στρατηγικές Μηνύσεις κατά της Δημόσιας Συμμετοχής χαρακτηρίζονται από στοιχεία που καταδεικνύουν την καταχρηστική φύση του αιτήματος, εκθέτοντας τη χρήση της δικαστικής διαδικασίας για σκοπούς άλλους από την άσκηση ενός δικαιώματος αλλά για τoν εκφοβισμό, την καταστροφή ή εξουθένωση των πόρων του εναγόμενου. [10]

    Τα μη ανατρέψιμα αποτελέσματα της στρατηγικής μήνυσης εναντίον ενός θύματος

    H απόρριψη μιας αγωγής / μήνυσης που καταχωρείται κατά του θύματος για δυσφήμιση στο τέλος της διαδικασίας αυτής δεν αποτρέπει τα καταστροφικά αποτελέσματα μιας τέτοιας μήνυσης όπως είναι:

    • η οικονομική και ψυχολογική εξουθένωση του θύματος και/ή

    • ο εκφοβισμός του είτε για να αναθεωρήσει και να μην προχωρήσει σε καταγγελία ή για να αποσύρει την καταγγελία του ή για να εκφοβίσει άλλες που ενδεχομένως καταγγείλουν κατά του ίδιου προσώπου ή άλλων.

    Η έλλειψη μιας ολοκληρωμένης νομικής και δικαστικής προσέγγισης δεν επιτρέπει τον ταχύ εντοπισμό και την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του συγκεκριμένου είδους μηνύσεων.

    Δεν μπορούμε επίσης να αγνοήσουμε την αποθαρρυντική επίδραση (the “chilling effect”) που δημιουργείται επί του δικαιώματος ελευθερίας της έκφρασης των θυμάτων παρενόχλησης, κακοποίησης ή και βίας ως αποτέλεσμα τέτοιας αγωγής για δυσφήμιση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να φοβούνται τα θύματα να μιλήσουν ή και να καταγγείλουν,παρατηρείται δηλαδή το φαινόμενο “libel chill“, ένα φαινόμενο όπου ο φόβος της μήνυσης οδηγεί στην αποσιώπηση άλλων θυμάτων.

    Είναι η θέση μας ότι σχετικές αρχές για τη θέσπιση κανονισμών κατά των Στρατηγικών Μηνύσεων κατά της Δημόσιας Συμμετοχής είναι μεταξύ άλλων αυτές που τέθηκαν στην υπόθεση Handyside v. United Kingdom του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 1976:

    η αρχή της ελευθερίας της έκφρασης εφαρμόζεται όχι μόνο ως προς τις πληροφορίες ή ιδέες οι οποίες είναι ευνοϊκά αποδεκτές ή θεωρούνται ως μη προσβλητικές ή ως θέμα αδιαφορίας, αλλά και σε αυτές που προσβάλλουν, σοκάρουν ή ενοχλούν το κράτος ή οποιοδήποτε τομέα του πληθυσμού.


    Τροφή για σκέψη

    Υπάρχουν αρκετοί που θα πουν ότι πρέπει να προστατεύονται τα δικαιώματα κατηγορούμενων ιδιαίτερα εφόσον υπάρχει η πιθανότητα τέτοιος να κατηγορηθεί ψευδώς ότι κακοποίησε, παρενόχλησε σεξουαλικά ή άλλως πως άλλο πρόσωπο(α).


    Σε τέτοια περίπτωση όμως διασφαλίζεται και πάλι ο κατηγορούμενος εφόσον υπάρχει το αδίκημα της ψευδορκίας και της πρόκλησης σε ψευδορκίας. Όταν πρόσωπο γνωρίζει ότι προβαίνει σε ψευδή κατάθεση σε δικαστική διαδικασία ή για το σκοπό έναρξης δικαστικής διαδικασίας είναι ένοχος πλημμελήματος και υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα 7 χρόνια.[11]


    Τα θύματα βίας ή και παρενόχλησης όμως ωστόσο βρίσκονται για ακόμα μια φορά απροστάτευτα. Απροστάτευτα όχι μόνο γιατί αντιμετωπίζονται πολλές φορές με δυσπιστία και  περιφρόνηση από το ίδιο το σύστημα που οφείλει να τα προστατεύει, αλλά και επειδή καλούνται να αντιμετωπίσουν χρονοβόρες αγωγές δυσφήμισης σε μια εποχή όπου αισθάνθηκαν επιτέλους ασφάλεια να μιλήσουν ανοικτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


    Επειδή όμως υπάρχει δρόμος μέχρι τη θέσπιση Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία από Στρατηγικές Μηνύσεων κατά της Δημόσιας Συμμετοχής και κατ’επέκταση Κυπριακής νομοθεσίας για τις προαναφερόμενες περιπτώσεις, είναι η θέση μας ότι πρέπει τουλάχιστον να υπάρχουν δικλείδες για την εξασφάλιση δωρεάν νομικής αρωγής σε τέτοιες υποθέσεις δυσφήμισης , το οποίο θα συζητηθεί σε επόμενο μας άρθρο. 

    [1] Βία κατά των γυναικών:πανευρωπαϊκή έρευνα, Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 2014 [https://fra.europa.eu/sites/default/files/fra-2014-vaw-survey-at-a-glance-oct14_el.pdf]

    [2] Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2016). Eurobarometer (Ευρωβαρόμετρο) http://ec.europa.eu/COMMFrontOffice/PublicOpinion/index.cfm/Chart/getChart/themeKy/18/groupKy/88

    [3] Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 26ης Οκτωβρίου 2017 σχετικά με την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης στην ΕΕ για την Καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης στην ΕΕ, (2017/2897(RSP)).

    [4] https://obelisksupport.com/2020/10/15/metoo-in-law-3-years-on-since-alyssa-milanos-viral-tweet/

    [5] P. Shapiro (2010), “SLAPPs: Intent or Content? Anti-SLAPP Legislation Goes International”, Review of European Community & International Environmental Law, Vol. 19, No. 1, pp. 14-27

    [6] Hartzler, S. (2007), “Protecting informed public participation: Anti-Slapp Law and the Media Defendant”, Valparaiso University Law Review, Vol. 41, No. 3, p. 1240.

    [7]https://www.osler.com/en/resources/regulations/2018/ontario-court-of-appeal-clarifies-test-under-anti-slapp-legislation

    [8] PROTECTING PUBLIC WATCHDOGS ACROSS THE EU: A PROPOSAL FOR AN EU ANTI-SLAPP LAW, Ευρωπαϊκός Συνασπισμός Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Δεκέμβριος 2020 διαθέσιμο στην σελίδα https://www.article19.org/wp-content/uploads/2020/12/Anti_SLAPP_Model_Directive-2-1.pdf

    [9] 8 πιο πάνω

    [10] 8 πιο πάνω.

    [11] Άρθρο 110 και 111 του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154

    [12] L. Clerides Report on legal aid and its introduction in Cyprus (Reprint from CYPRUS LAW JOURNAL Volume 4 – Part 2), p. 4

    [13]https://www.theguardian.com/uk/2005/feb/15/foodanddrink#:~:text=Two%20campaigners%20known%20as%20the,Europe’s%20highest%20court%20ruled%20today.&text=It%20is%20being%20scrutinised%20by,to%20change%20the%20libel%20laws.

    [14] https://www.ibanet.org/article/07565660-1393-4528-A4C0-5BDC973F8B7C

    Photo found at https://www.coe.int/en/web/media-freedom/-/coe-commissioner-for-human-rights-issues-a-human-rights-comment-on-slapps

    Website | + posts

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

    Back To Top

    Γνώρισε τα δικαιώματα σου ως προς την ίση μεταχείριση ανεξαρτήτως φύλου και για μια ζωή ελεύθερη από κάθε είδους βία

    Social