Blog

UncategorizedKristina Cernakevica – H συνιδρύτρια του πρώτου παντοπωλείου μηδενικών απορριμμάτων στην Κύπρο #S08
 • Ελληνικά
 • English
 • Kristina Cernakevica – H συνιδρύτρια του πρώτου παντοπωλείου μηδενικών απορριμμάτων στην Κύπρο #S08

  Είμαστε ενθουσιασμένες που θα μοιραστούμε αυτή την ιστορία της Kristina Cernakevica, συνιδρύτρια του πρώτου παντοπωλείου μηδενικών απορριμμάτων στην Κύπρο ∙ του agnό zero waste grocery με έδρα τη Λεμεσό. Σε αυτή την ιστορία, η Kristina μοιράζεται την έμπνευση πίσω από τη δημιουργία και την ιδέα του καταστήματός τους και τις προκλήσεις της αποστολής της για την καταπολέμηση της σπατάλης/κατανάλωσης τροφίμων.

  Κristina τι σε ενέπνευσε να ξεκινήσεις το agnό zero waste grocery;

  Όταν εγώ και ο Δημήτριος (συνιδιοκτήτης του agnό zero waste grocery) μετακομίσαμε στην Κύπρο το 2019, γνωρίζαμε ότι τα καταστήματα επαναπλήρωσης (refill) και μηδενικών απορριμμάτων στο νησί είναι ανύπαρκτα. Τρέχαμε στην πόλη με τα δικά μας δοχεία και τις επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες λαχανικών από το ένα κατάστημα στο άλλο σε μια προσπάθεια να κάνουμε τα ψώνια μας πιο βιώσιμα, καταλήγοντας να σπαταλάμε περισσότερη βενζίνη και χρόνο. Θέλαμε να κάνουμε τα εβδομαδιαία μας ψώνια σε ένα μόνο μέρος. Από αυτή την ανάγκη και την επιθυμία μας να διευκολύνουμε και τρίτους να ζουν πιο βιώσιμα, γεννήθηκε η ιδέα του αgnό zero-waste grocery.

  ...προτεραιότητά του αgnό είναι να παρέχει στην κοινότητά του μια βιώσιμη επιλογή για τις καθημερινές αγορές και να μειώσει τον όγκο των οικιακών απορριμμάτων και των πλαστικών μιας χρήσης που καταλήγουν στις χωματερές...

  Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας το νόημα που κρύβεται πίσω από την επωνυμία που δόθηκε στο κατάστημά σας

  Αgnό σημαίνει αγνό στα ελληνικά.

  Επειδή προτεραιότητά του αgnό είναι να παρέχει στην κοινότητά του μια βιώσιμη επιλογή για τις καθημερινές αγορές και να μειώσει τον όγκο των οικιακών απορριμμάτων και των πλαστικών μιας χρήσης που καταλήγουν στις χωματερές το όνομα αυτό φάνηκε να ταιριάζει με αυτό που προσπαθούσαμε να πετύχουμε – μια Κύπρο αγνή και απαλλαγμένη απο πλαστικά. 

  Μπορείτε να περιγράψετε μια ημέρα λειτουργίας ενός παντοπωλείου χωρίς καθόλου απόβλητα;

  Συνήθως ερχόμαστε 40 λεπτά πριν το άνοιγμα για να καθαρίσουμε, να επαναγεμίσουμε και να προετοιμαστούμε για την ημέρα. Στη συνέχεια, κάνω μια λίστα εργασιών που θα ολοκληρωθεί την ίδια μέρα, συνήθως δουλεύω στο οικονομικό υπόλοιπο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επικοινωνώ με τους προμηθευτές και ασχολούμαι με τυχόν θέματα που χρειάζονται προσοχή.

  ...Το πιο δύσκολο από όλα, είναι η προμήθεια Βιολογικών προϊόντων από τοπικούς προμηθευτές... Ωστόσο, έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία με μεγάλους προμηθευτές στην Κύπρο για ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και βασικά είδη διατροφής, οι οποίοι δεν έχουν ακούσει ποτέ πριν για αυτή την φιλοσοφία και είναι πρόθυμοι να καταλάβουν και να μας εξυπηρετήσουν...

  Αντιμετωπίσατε δυσκολίες στην εξεύρεση προμηθευτών που να αποδέχονται την ιδέα του καταστήματός σας και την ενδεχόμενη συνεργασία μαζί σας;

  Όντας το πρώτο και μέχρι στιγμής το μοναδικό κατάστημα μηδενικών απορριμμάτων στην Κύπρο, είναι δύσκολο για τους προμηθευτές και τους παραγωγούς να κατανοήσουν πλήρως τη διαδικασία μας, καθώς δεν έχουν βιώσει ποτέ την εμπειρία ότι οι πελάτες αγοράζουν αποθέματα χωρίς πλαστική συσκευασία. Δυστυχώς, κάποιοι δεν είναι πρόθυμοι να αλλάξουν κάποιες από τις διαδικασίες τους για να μας εξυπηρετήσουν και αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα- όταν δεν έχεις επιλογές, τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα και είναι πάντα δύσκολο να συμβιβαστούν με τις ιδέες μας.

  Το πιο δύσκολο από όλα, είναι η προμήθεια Βιολογικών προϊόντων από τοπικούς προμηθευτές. Λόγω της μεγάλης ζήτησης στην αγορά βιολογικών προϊόντων την τελευταία δεκαετία, μερικές εταιρείες στην Κύπρο έχουν επενδύσει σε αναπτυσσόμενες αγορές στο νησί και θέλουν να διατηρήσουν την προσφορά και κατά συνέπεια, η ζήτηση και η τιμολόγηση ελέγχονται κυρίως από αυτές, δεν είναι πρόθυμες να συνεργαστούν μαζί μας. Αυτό είτε επειδή δεν τους αρέσει απαραίτητα ο επερχόμενος ανταγωνισμός είτε ένα άλλο πιθανό σενάριο είναι ότι δεν θέλουν να ασχοληθούν με start-up εταιρείες που δεν κάνουν μεγάλες παραγγελίες. Το ίδιο ισχύει και για τα φρέσκα τοπικά προϊόντα. Οι αγρότες, που ειδικεύονται στη βιολογική γεωργία, μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, οπότε η ζήτηση είναι υψηλή, το ίδιο και οι τιμές.

  Ωστόσο, έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία με μεγάλους προμηθευτές στην Κύπρο για ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και βασικά είδη διατροφής, οι οποίοι δεν έχουν ακούσει ποτέ πριν για αυτή την φιλοσοφία και είναι πρόθυμοι να καταλάβουν και να μας εξυπηρετήσουν.OΦυσικά, πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, αλλά είμαστε αισιόδοξοι επειδή έχουμε χτίσει εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο μερών και έχουμε καλή επικοινωνία. Αυτή η πτυχή της συνεργασίας είναι πολύ πιο σημαντική από το να προμηθεύεσαι το καλύτερο προϊόν στην αγορά, ωστόσο το να έχεις να αντιμετωπίσεις μια πολύ ασταθή προσωπικότητα και συμπεριφορά σου χαλάει τις μέρες.

  Από τότε που ανοίξατε, πώς ανταποκρίθηκαν οι καταναλωτές στη Λεμεσό σε αυτές τις αγορές χωρίς συσκευασίες;

  Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη στην αρχή, αλλά φυσικά δεν πλησίασε καθόλου τον ιδανικό μας στόχο. Οι πιστοί μας πελάτες είναι συνήθως άνθρωποι που έχουν ήδη βιώσει προηγουμένως την κουλτούρα των αγορών από καταστήματα με χύμα προϊόντα. Οι πελάτες μας στην αρχή ήταν κυρίως Ρώσοι, Άγγλοι, Γερμανοί, Αμερικανοί, Καναδοί και άλλες εθνικότητες που ζουν στη Λεμεσό και τις γύρω περιοχές. Έχουμε πελάτες που μας επισκέπτονται από το Πισσούρι, την Πάφο και τη Λευκωσία και δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ευγνώμονες! Προφανώς, έχουμε επίσης πιστούς Κύπριους πελάτες, που έχουν ζήσει στο εξωτερικό και ασχολούνται με περιβαλλοντικές δραστηριότητες.

  Θα ήθελα να αναφέρω εδώ επίσης ότι οι Κύπριοι δεν είναι αρνητικοί σε αυτό, απλά βλέπουμε ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη αντίσταση σε αυτό λόγω της συνήθειας που χτίστηκε όλα αυτά τα χρόνια. Η ευκολία του σούπερ μάρκετ, ο διαθέσιμος χώρος στάθμευσης είναι σημαντικός γι’ αυτούς. Αλλά αυτό ήταν που ξέραμε ότι έπρεπε να κάνουμε, να υποστηρίξουμε το σκοπό μας και να εξηγήσουμε γιατί το να κάνουμε αυτά τα μικρά βήματα είναι σημαντικά για το μέλλον του πλανήτη μας. Επίσης, σκεφτήκαμε ότι κάποιοι άνθρωποι απλά αισθάνονται άβολα με τη διαδικασία και ίσως τους τρομάζει – όπως το γεγονός ότι πρέπει να γεμίσεις ένα δοχείο, και το προϊόν μπορεί να χυθεί*.

  *Σας συνέβη σε εμάς, αλλά η Κριστίνα μας έκανε να νιώσουμε ότι δεν ήταν τίποτα😛

  ...Ο τρόπος με τον οποίο το πλαστικό εισέβαλε στη ζωή μας, ναι, μας έδωσε μεγάλη ευελιξία στη μεταφορά πραγμάτων και στη συσκευασία πραγμάτων με πολύ πιο φτηνό τρόπο που το θεωρήσαμε ως το νέο κανόνα. Θα θέλαμε λοιπόν οι άνθρωποι να σταματήσουν και να σκεφτούν ορισμένες παραμέτρους πριν αγοράσουν κάτι: "Από πού προέρχεται αυτό;".

  Ποιο είναι κάτι που θα θέλατε να γνώριζαν περισσότερο οι άνθρωποι στην Κύπρο όσον αφορά τις αγορές σε πλαστικές συσκευασίες και τα απορρίμματα τροφίμων και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον;

  Ο πυρήνας του προβλήματος – όπως το βλέπουμε εμείς – είναι ότι γενικά οι άνθρωποι δεν αμφισβητούν τίποτα. Η ευκολία, ο μαζικός καταναλωτισμός και η μαζική παραγωγή μας έχουν μουδιάσει στο να βλέπουμε τα πράγματα καθαρά. Ο τρόπος με τον οποίο το πλαστικό εισέβαλε στη ζωή μας, ναι, μας έδωσε μεγάλη ευελιξία στη μεταφορά πραγμάτων και στη συσκευασία πραγμάτων με πολύ φθηνότερο τρόπο, που το είδαμε ως νέο κανόνα.

  Θα θέλαμε λοιπόν οι άνθρωποι να σταματήσουν και να σκεφτούν μερικές παραμέτρους πριν αγοράσουν κάτι: “από πού προέρχεται αυτό;” “πληρώνεται επαρκώς και αντιμετωπίζεται με σεβασμό το άτομο που έφτιαξε ή καλλιέργησε αυτό που κρατάτε και τρώτε;”. Γενικά, δεν υπάρχει απόλυτο άτομο με μηδενικά απόβλητα που ζει στον σύγχρονο κόσμο, ωστόσο, είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί όταν αγοράζουμε ή κάνουμε οτιδήποτε άλλο που μπορεί να έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον που μας περιβάλλει ή σε άλλους ανθρώπους.

  Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι τώρα για το πλαστικό, θα θέλαμε οι άνθρωποι να γνωρίζουν περισσότερα για τα πλαστικά. Σχεδόν πάντα, το πλαστικό προέρχεται από φρεσκοεξαγόμενο πετρέλαιο που προφανώς δεν είναι ανανεώσιμο. Να γνωρίζουμε ότι, μια πλαστική σακούλα που χρησιμοποιείται μόνο για 12 λεπτά κατά μέσο όρο και μετά πετιέται, χρειάζεται έως και 400 χρόνια για να αποσυντεθεί και ότι ακόμη και τότε αυτή η σακούλα θα αφήσει μικροπλαστικά στη φύση για να τα αντιμετωπίσει.

  Αλλά, πρέπει να είμαστε πιο υπομονετικοί καθώς αυτά τα γεγονότα δεν είναι γνωστά από την πλειοψηφία και αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς, να μοιραστούμε την εμπειρία και τη γνώση μας για να κάνουμε τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι μπορείτε να είστε βιώσιμοι και ταυτόχρονα να απολαμβάνετε τα ίδια πράγματα, να πληρώνετε λιγότερα χρήματα και να σπαταλάτε λιγότερα τρόφιμα στην πορεία.

  Τι πιστεύετε ότι έχει να κερδίσει η κοινωνία από τα ψώνια χωρίς συσκευασίες;

  Αυτές είναι πολύ δύσκολες και ωραίες ερωτήσεις για να απαντηθούν εν συντομία, αλλά θα προσπαθήσω! 🙂

  Σε συνέχεια της προηγούμενης απάντησής μου, η κοινωνία μας έχει να κερδίσει μόνο αν οι άνθρωποι άρχιζαν να εξαλείφουν τα πλαστικά μιας χρήσης από τη ζωή τους. Για να αναφέρω το προφανές, οι δρόμοι μας θα ήταν πιο καθαροί, τα καθημερινά τους απορρίμματα θα ελαχιστοποιούνταν, άρα θα έκαναν λιγότερη προσπάθεια να βγάζουν σακούλες σκουπιδιών, θα εξοικονομούσαν χρήματα ενώ θα αγόραζαν μόνο ό,τι πραγματικά χρειάζονται και κατά συνέπεια θα γλίτωναν τρόφιμα από το να πετιούνται. Τα επίπεδα σπατάλης τροφίμων στην Κύπρο είναι στα ύψη και δεν έχουμε την πολυτέλεια να σπαταλάμε τόσο πολύ φαγητό και κατά συνέπεια πόρους. Η σπατάλη τροφίμων δεν σημαίνει απαραίτητα ότι άλλοι άνθρωποι πεινάνε ενώ εσείς πετάτε τρόφιμα. Σημαίνει ότι σπαταλάτε την ενέργεια που βάζετε στα προϊόντα που πετάτε και μαζί με αυτή δημιουργείται και το αποτύπωμα άνθρακα για το τίποτα.

  Νομίζω ότι τα καταστήματα με μηδενικά απορρίμματα μπορούν να βοηθήσουν στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη ρύπανση από πλαστικά και τα περιβαλλοντικά προβλήματα γενικότερα. Πραγματικά πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά μέσω των προϊόντων που διαθέτουμε στο λιανεμπόριο αλλά και μέσω της ανοιχτής μετατροπής που κάνουμε.

  Νομίζω ότι όλοι μας έχουμε νιώσει ενοχές ότι δεν προσπαθούμε αρκετά ή ότι το κάνουμε λανθασμένα. Και αυτό μπορεί να μας αδρανοποιεί, σκεφτόμενοι ότι αν δεν είναι τέλειο, γιατί να ασχοληθούμε; Ένα πράγμα που ξέρω σίγουρα είναι ότι κανείς δεν είναι τέλειος όλη την ώρα.

  Αναφέρατε σε μια από τις αναρτήσεις σας στο Facebook ότι εξακολουθείτε να μαθαίνετε τρόπους που μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τα καθημερινά σας απόβλητα και ότι δεν είστε ακόμα κοντά στο να είστε οι τέλειοι κατανωλωτές με μηδενικά απόβλητα. Με βάση αυτό τι συμβουλεύετε να σκέφτονται οι καταναλωτές που ενδεχομένως νιώθουν ενοχές του ότι δεν πράττουν αρκετά;

  Νομίζω ότι όλοι μας έχουμε νιώσει ενοχές ότι δεν προσπαθούμε αρκετά ή ότι το κάνουμε λανθασμένα. Και αυτό μπορεί να μας αδρανοποιεί, σκεφτόμενοι ότι αν δεν είναι τέλειο, γιατί να ασχοληθούμε; Ένα πράγμα που ξέρω σίγουρα είναι ότι κανείς δεν είναι τέλειος όλη την ώρα. Μερικές φορές τα κάνουμε θάλασσα, μερικές φορές ξεχνάμε και δεν πειράζει γιατί είμαστε άνθρωποι! Νομίζω ότι το πιο σημαντικό είναι να αναγνωρίζετε τα πράγματα που ήδη κάνετε και να εστιάζετε σε αυτά που μπορούν να βελτιωθούν. Κατά τη γνώμη μου, ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση είναι καλύτερο από το να μην κάνεις καθόλου βήματα.

  Πριν επισκεφθείτε το κατάστημά μας ή οποιοδήποτε άλλο κατάστημα με προϊόντα χύμα φτιάξτε μια λίστα με τα ψώνια σας, φέρτε μερικά άδεια βάζα και μπουκάλια για προϊόντα καθαρισμού (αν δεν έχετε, μπορείτε να τα πάρετε από εμάς δωρεάν)...

  Ποια πρακτικά μικρά βήματα συμβουλεύετε τους καταναλωτές να κάνουν για να αποκτήσουν τη συνήθεια να ψωνίζουν χωρίς συσκευασίες;

  Ελάτε προετοιμασμένοι/ες!Πριν επισκεφθείτε το κατάστημά μας ή οποιοδήποτε άλλο κατάστημα με προϊόντα χύμα φτιάξτε μια λίστα με τα ψώνια σας, φέρτε μερικά άδεια βάζα και μπουκάλια για προϊόντα καθαρισμού (αν δεν έχετε, μπορείτε να τα πάρετε από εμάς δωρεάν και αν δεν είστε σίγουροι για κάτι μην ντρέπεστε να ρωτήσετε! Επίσης, αν δεν έχετε δοχεία, σας προσφέρουμε δωρεάν χάρτινες σακούλες κραφτ που είναι οικιακά κομποστοποιήσιμες και ανακυκλώσιμες, οι πελάτες δεν πρέπει να αισθάνονται ότι αν δεν έχουν δοχεία δεν μπορούν να ψωνίσουν! Γιατί είναι προτιμότερο να πάρετε χάρτινες σακούλες, να τις επαναχρησιμοποιήσετε και να τις ανακυκλώσετε αντί να αγοράσετε περισσότερο πλαστικό στο τέλος!

  Μπορείτε να αναφέρετε πέντε προϊόντα χωρίς συσκευασία που προτείνετε στους αναγνώστες μας να αγοράσουν από το κατάστημα;

  Όλα τα προϊόντα μας είναι υπέροχα και είναι δύσκολο να διαλέξω 5 😊 Τα προσωπικά μου αγαπημένα προϊόντα από το σταθμό αναπλήρωσης είναι τα vegan γλυκά, τα βιολογικά μακαρόνια και η granola, και από άλλα προϊόντα: φυσικές μπάρες σαμπουάν και ένα επαναχρησιμοποιούμενο κύπελλο εμμήνου ρύσεως.

  Θέλουμε πραγματικά να μάθουμε, σκέφτεστε να ανοίξετε το agnό στη Λευκωσία;

  Ναι, είναι στο σχέδιό μας να επεκταθούμε στο μέλλον και να προσφέρουμε μια εμπειρία παντοπωλείου χωρίς πλαστικές συσκευασίες και σε άλλες πόλεις. Είχαμε έναν εκπληκτικά μεγάλο αριθμό πελατών που ζήτησαν από εμάς ένα κατάστημα στην πρωτεύουσα, κάτι που είναι προφανώς γοητευτικό και ελπιδοφόρο!

  Πες μας ένα απόφθεγμα / ρητό το οποίο σε εκφράζει.

  Ποτέ μη σταματάς να προσπαθείς και ποτέ μη σταματάς να μαθαίνεις!
  Website | + posts

  Αφήστε μια απάντηση

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

  Back To Top

  Γνώρισε τα δικαιώματα σου ως προς την ίση μεταχείριση ανεξαρτήτως φύλου και για μια ζωή ελεύθερη από κάθε είδους βία

  Social